Tequila 100 % Agave
Tequila
Mezcal 100 % Agave
Sotol 100 % Agave
Likör (tequilabaserad)
Agave Syrup
Producenter
Destiladora Azteca de Jalis
Feliciano Vivanco
Tequila Selecto de Amatitan
Tequilas del Señor
Köp & beställning
Beställ DIREKT
Tequila Selecto de Amatitan

Det första intrycket är inte alltid avgörande

Vi gjorde en rivstart den första gången vi åkte till Jalisco i Mexiko för att leta efter Tequila 100 % Agave för den nordiska marknaden. Samma dag som vi landat på Guadalajaras flygplats, träffade vi representanter från femton olika tequilahus – vissa väldigt intressanta, andra försvann direkt. Egentligen skulle det ha varit sexton, men ett hade fått förhinder. Det var Tequila Selecto de Amatitan, som istället bokade in ett möte med oss tidigt en morgon på vårt hotell. Mötet var klockan åtta och vi skulle träffas i receptionen. Där satt mycket riktigt två män, far och son Reynoso skulle det senare visa sig, båda iförda mexikanska charrohattar. De hade kommit i god tid, faktiskt redan klockan sju. Vi hälsade på dem och det blev snabbt tydligt att deras kunskaper i engelska var bristfälliga, eller snarare obefintliga.

Tequila med udd

Efter en presentation av Tequila Selecto de Amatitan, blev det tydligt att man inte hade något större erfarenhet av export. Vi var mycket tveksamma och hade nog redan då bestämt oss för att även Tequila Selecto de Amatitan skulle försvinna från vår lista över framtida leverantörer. Men det var innan de plockat fram flaskan med Los Tres Toños Reposado, som verkligen överraskade oss. En rökig och tjärig Reposado, med ganska komplex fatkaraktär samtidigt som agavefrukten fanns kvar. Så vi var inte sämre än att vi kunde ändra oss, Tequila Selecto de Amatitan kom åter upp på listan och vi bestämde oss för att åka och besöka destilleriet i Amatitan.

Familjen Reynoso (Roberto, Dionysos och Fernando) vid sina agavefält i Amatitan, Jalisco.

Agaveodlare i många generationer

Amatitan är klassisk mark för agaveodlare och tequilaproducenter. Destilleriet ligger i slutet av vad som närmast kan liknas vid en kostig och precis utanför produktionslokalerna finns ett träd som är flera hundra år gammalt. Men Tequila Selecto de Amatitan är ett nytt destilleri, även om det har gamla traditioner. Det visade sig att Reynososläkten varit agaveodlare under flera generationer och att man klarat sig bra, väldigt bra, under agavekrisen. Man drabbades inte av de olyckor som inneburit ekonomisk katastrof för så många andra odlare, utan tjänade faktiskt på krisen och kunde sälja delar av sina ägor till ett bra pris. Detta blev insatsen till ett eget destilleri som skulle föra en tradition som funnits långt tillbaka i släkten vidare, att producera tequila.

Moderna metoder men traditionell tequila

Receptet för tequilan är unikt och härstammar från familjen. Den tequila som producerades förr i tiden var betydligt rökigare än den är idag och detta berodde främst på hur man bakade agaven. Istället för dagens tegelugnar och tryckkokare, användes konformade gropar i marken som fylldes med i tur och ordning ved, agavepiñas och stenar. ”Locket” förseglades med gräs, säckväv och jord, men man lämnade ett hål för ventilation. Detta gav rökighet redan i bakningen, som förstås även fanns kvar i den färdiga tequilan. Idag är det alldeles för ineffektivt att baka piñorna på detta sätt, och Tequila Selecto de Amatitan skapar istället rökigheten vid bakningen och fatlagringen. Agaven bakas hårt och ekfaten som man lagrar tequilan i rostas hårt vilket ytterligare förstärker de brända tonerna i slutprodukten.

Tequila Selecto de Amatitans destilleri i Amatitan, Jalisco.

Rökig hela vägen

Vid vårt första besök fick vi även prova deras Añejo och Blanco, och Añejon var ännu bättre än Reposadon. Till vår förvåning hade också Blancon viss rökighet, vilket förstås förklaras av bakningen. Deras lagringslokal var till brädden fyllt med fat, eftersom den inhemska försäljningen gått trögt och man bara hade en minimal export till Colombia. Anledningen till problemen på den mexikanska marknaden var enkel, få mexikaner uppskattar rökig tequila. Men vi gillade deras produkter, och våra affärssjälar sa att det borde fungera i Norden. För egentligen finns stora likheter med maltwhisky från Speyside och Islay, trots att tequila och whisky är två helt olika destillat.

Våra produkter från  Tequila Selecto de Amatitan

 

 

Blanco

Los Tres Toños Blanco

Tequila 100 % Agave / olagrad / 700 ml / 38% / Lågland / Produceras av Tequilas Selecto de Amatitan i Amatitán, Jalisco, Mexiko

Speciellt för Los Tres Toños är dess mer eller mindre påtagliga rökighet(beroende på lagringstid) som framställs genom en speciell metod.

Los Tres Toños Blanco avnjuts bäst som exklusiv digestivf/avec och serveras sval (cirka 16°C) i ett Riedel tequilaglas. Tequilas Selecto de Amatitans produkter är så vitt vi vet, det närmaste man kan komma Islay i Jalisco och borde upplevas av alla whiskey-älskare!

Hämta produktblad

Reposado

Los Tres Toños Reposado

Tequila 100 % Agave / 11 mån. i bourbonfat / 700 ml / 38% / Lågland / Produceras av Tequilas Selecto de Amatitan i Amatitán, Jalisco, Mexiko

Speciellt för Los Tres Toños är dess mer eller mindre påtagliga rökighet (beroende på lagringstid) som framställs genom en speciell metod.

Den avnjuts bäst som digestif/avec och serveras sval (cirka 14°C) i Riedels tequilaglas.  Den passar bra som avec, men vi rekommenderar att prova den till rökta charkuterier och rökt fet fisk (lax, makrill, sill, ål).

Hämta produktblad

Añejo

Los Tres Toños Añejo

Tequila 100 % Agave / 18 mån. i bourbonfat / 700 ml / 38% / Lågland / Produceras av Tequilas Selecto de Amatitan i Amatitán, Jalisco, Mexiko

Speciellt för Los Tres Toños är dess mer eller mindre påtagliga rökighet (beroende på lagringstid) som framställs genom en speciell metod.

Den avnjuts bäst som digestif/avec och serveras något under rumstemperatur i ett Riedel tequilaglas. Los Tres Toños Añejo är den mest rökiga tequila vi har stött på och ett perfekt alternativ för Islay-fantasten!

Hämta produktblad

Extra Añejo

Los Tres Toños Extra Añejo

Tequila 100 % Agave / Minst 3 år i bourbonfat / 700 ml / 38% / Lågland / Produceras av Tequilas Selecto de Amatitan i Amatitán, Jalisco, Mexiko

Los Tres Toños Extra Añejo är Tequila Selecto de Amatitans juvelkrona. Denna tequila har lagrats i över tre år och har utöver sin utprägladade rökighet en söt mandelton som är ovanlig för tequila från lågländerna. Speciellt för Los Tres Toños är deras mer eller mindre påtagliga rökighet (beroende på lagringstid) som framställs genom en speciell metod. Los Tres Toños Añejo är deras mest rökiga tequila och ett perfekt alternativ för Islay-fantasten!

Den avnjuts bäst som avec och serveras något under rumstemperatur i Riedels tequilaglas.  

Hämta produktblad

Copyright © AliasSmith AB. Information om cookies