Tequila 100 % Agave
Tequila
Mezcal 100 % Agave
Sotol 100 % Agave
Likör (tequilabaserad)
Agave Syrup
Producenter
Destiladora Azteca de Jalis
Feliciano Vivanco
Tequila Selecto de Amatitan
Tequilas del Señor
Köp & beställning
Beställ DIREKT
Destiladora Azteca de Jalisco

Ett stolt företag med en ärorik historia

Destiladora Azteca de Jalisco's nyplanterade agavefält i utkanten av staden Tequila.

Det är tydligt att Jaime Orendain, en av de två bröder som äger Destiladora Azteca de Jalisco, är en mycket stolt och kvalitetsmedveten företagsledare. Den första gången vi träffade Jaime guidade han oss runt på destilleriets egna agavefält alldeles i utkanten av staden Tequila och Jaime visade agaveplantans hela livscykel. Vi fick se allt från nyplanterade agaveplantor, till sådana som efter åtta år var redo att skördas. Han var insatt i alla detaljer, väl medveten om att varje detalj har betydelse när man vill göra bra tequila. Men så tillhör också Jaime en av de äldsta släkterna i tequilaindustrin, hans far äger ett av de största och äldsta destillerierna, Casa Orendain. Jaimes bror och företagets andra delägare, Eduardo, har gjort karriär vid sidan av destilleriet. Han var tidigare borgmästare i Tequila och har också varit ordförande i Camera Nacional de la Industria Tequilera. Idag är han ordförande i Jaliscos Handelskammare.

Modern teknik, men fortfarande mycket hantverk

Själva destilleriet, El Llanito, har gamla anor och var faktiskt Casa Orendains första som invigdes 1926. Det är inte stort, men vackert placerat mitt i staden. Man använder modern utrustning som autoclavé, en slags tryckkokare, vilket påverkar slutprodukten genom att det förstärker råvarukaraktären. Trots detta är mycket av produktion hantverksmässig, där bland annat buteljering och paketering görs manuellt.

Fokus på Tequila 100 % Agave

Även om man producerar en del Tequila Mixto, så ligger ambitionen mest på att ta fram Tequila 100 % Agave av högsta klass. Trots sin litenhet är Destiladora Azteca de Jalisco något av de mest marknadsorienterade destillerierna i Mexiko. Man kan utan att anstränga sig se att Destiladora Azteca de Jalisco har låtit sig inspireras av Skottland, eller snarare skotska maltwhiskyproducenter, i sin presentation av produkterna. Flaskorna och etiketterna skulle kunna vara tagna från ett bättre whiskyhus i Skottland, och även den mer subtila presentationen av produkten skulle kunna vara skotsk. Man är nästan ensamma om har tagit fram en vällagrad single-barrel tequila, Arette Gran Clase. Och både Arette Gran Clase och den dubbelt så långt lagrade Arette Unique tas fram i mycket begränsad upplaga, bara tjugo respektive fem fat per år. Men där slutar likheterna med den skottiska whiskyindustrin.

Jaime Orendain provar en av sina högkvalitativa Tequila 100 % Agave.

Trogen sitt ursprung

Den tequila som tillverkas på El Llanito är verkligen en Tequila från Tequila, när den är riktigt bra. Den har den från agaven sprungna örtigheten och citruskaraktären som ska prägla en låglandstequila, vilket till och med är märkbart i de mer långlagrade varianterna.  Förutom de två produkter som redan nämnts, finns två produktlinjer – baslinjen Arette och den mer exklusiva Arette Suave. Arette Suave Blanco har en egenhet, den lagras på ståltank i sex månader innan den buteljeras vilket gör den både mjuk och elegant.

Våra produkter från Destiladora Azteca de Jalisco

Blanco

Arette Blanco

Tequila 100 % Agave / olagrad / 700 ml / 38% / Lågland / Produceras av Destiladora de Azteca de Jalisco i Tequila, Jalisco, Mexiko

Om du vill uppleva hur en riktigt bra tequila från Jaliscos lågland ska smaka, så är Arette Blanco alternativet. Låglandets karakteristika - citrus, blommor, sälta, örter och pepprighet - blir extra framträdande i denna olagrade tequila 100 % agave. Den avnjuts bäst som digestif/avec och serveras då sval (cirka 14°C) i ett Riedel tequilaglas. Utmärkt som bas i exklusiva cockails och kanske vår favorit för att göra en klassiskt Magarita. En bra kombination är Arette Blanco och caesarsallad. Finns även som Reposado och Añejo.

Hämta produktblad

Arette Artesanal Suave Blanco

Tequila 100 % Agave / olagrad / 700 ml / 38 % / Lågland / Produceras av Destiladora Azteca de Jalisco i Tequila, Jalisco, Mexiko

Arette Suave Blanco fick "Mycket stark rekommendation" i Livets Goda #17 2005. Suave innebär att denna tequila har en mjuk doft och smak. Den lagras i sex månader på ståltank för att göra den så mjuk som möjligt. 

Den serveras bäst som digestif/avec och serveras sval (cirka 14°C) i Riedels tequilaglas. Arette Suave Blanco passar väldigt bra till mat, i synnerhet till skaldjur och fisk.

Hämta produktblad

Reposado

Arette Reposado

Tequila 100 % Agave / 4 mån. i bourbonfat / 700 ml / 38% / Lågland /
Produceras av Destiladora de Azteca de Jalisco i Tequila, Jalisco, Mexiko

En blommig och lite tuff reposado från konnesörernas favoritproducent Destiladora Azteca de Jalisco. Den passar perfekt som en digestif något kyld serverad i Riedels tequilaglas eller till smakrika fisk och skaldjursrätter. Är också ett fantastiskt alternativ till nubben till sillen. Arette finns även som Blanco och Añejo, och är producentens baslinje för tequila 100 % agave.

Hämta produktblad

Arette Artesanal Suave Reposado

Tequila 100 % Agave / 11 mån. i bourbonfat / 700 ml / 38 % / Lågland / Produceras av Destiladora Azteca de Jalisco i Tequila, Jalisco, Mexiko

En mycket blommig och örtig reposado som kommer från kvalitetsproducenten Destiladora Aztec de Jaliscos ultra-premium sortiment. Den lagras i 6 månader på stålfat för att göra den så mjuk som möjligt sedan lagras den 11 månader på whisky fat.

Serveras i Riedels tequilaglas något sval. Eller varför inte prova den tillsammans med kombinationer skaldjur och lätt nötiga charkuterier, som lardoinlindade havskräftor eller till sommarens svenska kräftor.

Hämta produktblad

Añejo

Arette Añejo

Tequila 100 % Agave / 18 mån. i bourbonfat / 700 ml / 38% / Lågland / Produceras av Destiladora de Azteca de Jalisco i Tequila, Jalisco, Mexiko

En elegant och ursprungstypisk låglandstequila från kvalitetsdestilleriet Destiladora Azteca de Jalisco. Arette Añejo avnjuts bäst som en digestive/avec något under rumstemperatur i ett Riedel tequila glas. Denna tequila är speciellt bra till choklad, i synnerhet mörk sådan med inslag av apelsin. Finns även som Blanco and Reposado.

Hämta produktblad

Extra Añejo

Arette Gran Clase

Tequila 100 % Agave / 3 år i bourbonfat / 700 ml / 38 % / Lågland / Produceras av Destiladora Azteca de Jalisco i Tequila, Jalisco, Mexiko

Arette Gran Clase är en limiterad produkt. Varje år tillverkas endast 20 fat, vilket gör den mycket svår att komma över. Arette Gran Clase är en single-barreltequila och varje flaska märks för hand.

Den serveras bäst som en exklusiv avec något under rumstemperatur i ett Riedel tequilaglas, gärna tillsammans med Orangettes (chokladdragerade torkade apelsinskal). Arette Gran Clase har lagrats i 3 år vilket av många anses vara den lagringstid då den perfekta balansen mellan fat och agave uppstår.

Hämta produktblad

Arette Unique

Tequila 100 % Agave / 6 år i bourbon-, whiskey & limousine fat / 350 ml / 40 % / Lågland / Produceras av Destiladora Azteca de Jalisco i Tequila, Jalisco, Mexiko

Arette Unique vann silvermedalj i kategorin "Sveriges bästa lagrade tequila" i Apéritif #3, 2006 och var ”Starkt rekommenderad” i ”Livets Goda” #17, 2005. Arette Unique tillverkas i begränsad upplaga- endast 3000 flaskor eller 1000 liter tillverkas varje år.

Den avnjuts bäst som en exklusiv avec och serveras snäppet under rumstemperatur i ett Riedel tequilaglas. Arette Unique är ett suveränt komplement till desserter och choklad där dess mjukhet kommer till sin fulla rätt.

Hämta produktblad 

Copyright © AliasSmith AB. Information om cookies